Låt oss ta det från början..

Jag tänker att det säkert finns några där ute som skulle tycka det var roligt att läsa om hur allt gick till och hur vi gått till väga. Säkert finns det några som planerar att gå vidare med att skaffa barn via donator och vill ha informtion kring hur det går till och fungerar. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag själv önkskar att vi kollat upp saker bättre, fått mer informtion osv. Det hade vi kunnat spara både tid och pengar på!
 
 
Om vi ska ta allt ifrån början så skickade vi in en ansökan om graviditetsönskan för samkönat par nu i slutet på Augusti 2017. Detta var en blankett som vi skrev ut från nätet, fyllde i och skickade vidare till Malmö. Det tog inte lång tid innan vi fick tillbaka ett papper med prover som var tvungna att tas innan vi kunde ställas i kö. Dessa var bland annat blodsmittor, hormonvärden, äggledarundersökning samt att vi skulle få ett utlåtande ifrån en psykolog. I brevet stod klart och tydligt "såfort dessa prover kommer in till oss kommer ni att sättas upp i kö". Vi ringde runt i säkert 2 veckor för att få tag i en psykolog som skulle göra någon form av utlåtande. Det visade sig sedan att en sån psykolog endast fanns att få tag på i Malmö (!) då detta var så pass nytt att det "inte spridit sig" om exakt vad som skulle finnas med i det här utlåtandet. Vart vi än ringde så var det ingen som visste vad detta handlade om. Finn två fel i detta system! När vi väl hade löst allt, trodde vi, så fick vi en tid hos en gynekolog här i blekinge som påstods kunna hjälpa oss med hela kalaset. För detta betalde vi 900kr när det borde ha kostat oss 300kr! Detta för att besöken delades upp i omgångar, trots att vi bad om att få göra allt under samma besök! Dessutom betalade vi både för Alexandra och mig eftersom att det var ett av kraven här i Sverige, att båda skulle testa sig. När vi väl satt där och skulle gå igenom allt så visade det sig att vi inte alls kunde få hjälp med psyokolog delen där - trots att vi frågat innan och sagt att det var just därför vi valde gynmottagning framför sjukhuset. Vi skulle alltså behöva betala ytterliggare 1000kr för att nu få tag i en psykolog i Malmö, och sen runt 300kr till för varje inseminationsförsök. - Notera att Sverige påstår att insemination i Sverige är gratis -
Vi fick även informationen om att lagen i Sverige säger att innan dagen båda parter fyllt 25 är det inte tillåtet att varken göra inseminering eller sättas i kö (vilket inte var den information vi fått tidigare).Vi skulle då behöva vänta ett helt år på att få ställas i kö, och sedan vänta ytterliggare ett år innan vi skulle få göra inseminationen pågrund av väntetiden. Sedan kanske det inte skulle uppstå en graviditet på första försöket och när vi väl blivit gravida skulle vi vänta ytterliggare 9 månader innan barnet faktiskt skulle komma till världen. Vi snackar 3års väntetid! Alexandra är snart 28 och hon känner att hennes klocka tickar, det vill säga att ju längre vi väntar med första barnet, desstu svårare blir det i framtiden när vi kanske väljer att skaffa syskon med Alex som bärande av graviditeten. Dessutom ska allt klaffa och passa in i VÅRA liv, vi ska väl inte behöva anpassa våra liv efter när det passar SYSTEMET.
 
Vi sa då att vi ev. skulle gå vidare med detta i Danmark. För att tillägga hade vi nu betalt för tester som Alexandra skulle göra, helt i onödan, eftersom lagarna och reglerna i Danmark såg helt annorlunda ut! Där behövdes endast mina tester, som bärande. I Danmark finns ingen åldersgräns och ingen väntetid. Och inte heller behövdes det något utlåtande från en psykolog. Skillnaden mellan Sverige och Danmark är också att i Sverige är första barnet "gratis", då betalar du endast för alla prover som ska tas innan samt att insemineringen kostar som ett vanligt läkarbesök. Väljer man sedan att skaffa syskon så får man däremot bekosta det själv. Medans i Danmark får man bekosta allt själv, men där får du också själv välja om du vill ha öppen eller stängd donator, vilket du inte får i Sverige. I Sverige är donatorn öppen och donatorn matchas efter medmamman (hårfärg, ögonfärg, längd).
 
 
Efter att noga ha övervägt för -och nackdelar med att göra inseminationen i Sverige vs Danmark kom vi fram till att StorkKliniken i Danmark var det rätta för oss. Trots att det kostar en del så fanns det inget tvivel om att det var rätt beslut. Från dag 1 har vi bara fått trevligt bemötande och bra information, gentemot Sverige som varit motsatsen. Med tanke på hur många det faktiskt är som väljer att vända sig till Danmark för hjälp så börjar man ju undra varför Sverige inte tar tag i problemet.
 
 
Vi fyllde i en elektronisk blankett för att ansöka, och där fick vi även informtion om att genast börja med folsyra tabletter för att öka chanserna att bli gravid. Samt att vi behöve köpa hem ägglossningstester. Det var massa strul med proverna vi tog här i Sverige och överallt fick vi dålig attityd och otrevliga svar tillbaks. Dessutom fick vi inte hem provsvaren för de prover vi tagit och fick jaga runt i både Malmö och Blekinge för informtion och hjälp, jag kan inte säga annat än att tiden fram tills nu har varit en otroligt stressig och påfrestande tid!
 
Innan inseminationen skulle vi ha ett joursamtal med StorkKliniken för att få informtion om bland annat vad öppen/stängd donator innebär, hur inseminationen går till och samt att vi skulle få chans att ställa våra frågor. Vi valde att ta mötet över skype. Vi hade redan innan mötet bestämt oss för att ha en öppen donator då vi känner att vi inte vill ta ifrån barnet rätten att ta reda på vem donatorn är. Med öppen donator menas att barnet får lov att kontakta donatorn vid ett tillfälle efter att barnet fyllt 18år. Med stängd donator menas att donatorn är anonym och inte vill eller får lov att kontatas. Öppen donator kostar dock mer än stängd, men det är en kostnad vi är villiga att ta.
Vi har även valt vår donator själva. Vanligtvis så får man välja enligt tre kriterier; hårfärg, ögonfärg och längd och sedan väljer kliniken donator. Men vi kände att vi vill veta mer om den här personen eftersom vi faktiskt med hjälp av den här personen ska göra ett barn. Detta kostade några tusenlappar extra jämfört med om vi inte fått veta vem donatorn är, men det är värt varenda krona! Vi har fått en hel journal om den här personen med all möjlig informtion. Bland annat:
 
- detaljerad information om hans utseende
- intressen och personliga egenskaper
- ett papper om donatorns IQ
- ett dokument om personalen på klinikens uppfattningar om donatorn som person
- liv och familj
- en intervju mellan kliniken och donatorn
- hälsa och livsstil
- informtion om hans släktingar (ålder, jobb, utseende, sjukdomar osv)
- ett handskrivet brev ifrån donatorn där han berättar varför han valt att donera
- ett ljudklipp där han läser upp brevet han skrivit
- ett dokument med alla prover och provsvar för sjukdomar och smitter
- 4st bilder på donotorn som bebis och upp till ca 7år
- vilken känd person vår donator har mest drag ifrån
- utförliga personlighetstester
 
och liknande. Förutom att det är väldigt viktigt och betyder mycket för oss att ha all den här infomtionen, så tror vi också att barnet i framtiden kommer att uppskatta att ha allt detta svart på vitt.
 
Under samtalet vi hade på skype sa dem åt oss att räkna med att det kommer att ta upp emot 4-5 försök innan det går vägen. Och endast 20% blir gravida på första försöket..
 
För att sammanfatta det hela så som jag uppfattat allt;
 
I Sverige matchas donatorn med medmamman- utifrån hårfärg, ögonfärg och längd (ev. etnicitet också). Donatorn är automatiskt öppen och man får ingen information alls om donatorn utan det är endast barnet som vid 18 års ålder kan ta reda på detta. Det positiva i Sverige är priserna samt att medmamman inte behöver närstående adoptera.
 
I Danmark bestämmer man själv vad donatorn ska ha för hårfärg, ögonfärg och längd. Samt också om donatorn ska vara öppen/stängd. Även här saknas information om donatorn (om man inte går samma väg som vi gjorde och köper privat). Det negativa här är de höga priserna samt att medmamman måste adoptera sitt eget barn. Vad jag har hört så tar den här utredningsproccesen ett par månader..
 
Nu är vi i skedet då vi börjat med ägglossningstesterna och väntar på utslag innan det är dags att åka in.
Såfort den fasta smailyn dyker upp har vi 24 timmar på oss att ta oss in till kliniken i Danmark.
 


  

Jasmine

Woow så intressant att läsa. Och väldigt skönt har häftig att kunna välja så fritt själv 😍👌URL:


Julia Novak

Jag är så glad för er skull! ❤️URL:


Mathurod

Det här öppnar mina ögon. Tack så mycket. Grattis och lycker till hela livet nu och fram.URL:

NAMN
 

MAIL (publiceras inte)


URL/HEMSIDA

Spara?